Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vrijdag bekend dat het overheidstekort over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 onder de Europese norm is uitgekomen. Met de interpretatie van de cijfers moet echter voorzichtig worden omgegaan.

Ineens was daar het verrassende bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het overheidstekort lag in de periode juli 2012-juli 2013 met 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ruim onder de grens van 3 procent, de begrotingsnorm die Brussel graag ziet.

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen stelde dat Nederland “als de trend doorzet” dit jaar “zo maar onder de 3 procent” kan uitkomen. “We hebben nog twee kwartalen te gaan, maar we zijn op koers.”

Kabinet is kritisch

Volgens het kabinet is dit “wonderlijkste persbericht in tijden” echter geen reden tot juichen. “De cijfers slaan de plank mis”, zei premier Mark Rutte. In de berekening is volgens hem onvoldoende rekening gehouden met de manier waarop meevallers terecht komen in het overheidstekort gemeten over het kalenderjaar 2013. Rutte blijft zich richten op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), dat uit gaat van een tekort van 3,2 procent dit jaar.

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) stoort zich aan de berekening. Volgens hem veroorzaakten de CBS-cijfers “verwarring”. Het CBS valt onder zijn ministerie en hij liet weten met de instelling te gaan overleggen om dit in de toekomst te voorkomen.

Meevaller 4G-veiling vertekent cijfer

Volgens econoom Sylvester Eijffinger hoeft aan de juistheid van de CBS-cijfers niet te worden getwijfeld. "Maar met de interpretatie van de cijfers moet voorzichtig worden omgegaan." In de ogen van Eijffinger is het appels met peren vergelijken als het vrijdag gepresenteerde cijfer zomaar doorgetrokken wordt naar toekomstige perioden.

Hij benadrukt dat het overheidstekort altijd berekend wordt als percentage van bbp. Dat betekent dat het tekort sterk wordt beïnvloed door de mate waarin de economie krimpt of groeit. "De berekening van het tekort op 2,5 procent is deels gebaseerd op het jaar 2012, toen de Nederlandse economie er nog iets beter voorstond."

Het cijfer wordt daarbij vertekend door een eenmalige meevaller die de overheid boekte door de veiling van frequenties voor mobiel internet. "Die leverde bijna 4 miljard euro op. Dat is dus ruim 0,6 procent van het bbp. Als je de berekening corrigeert op dit tijdelijke effect, wat je eigenlijk zou moeten doen, dan bedroeg het overheidstekort afgelopen periode eigenlijk niet 2,5 procent, maar lag het ruim boven de 3 procent", aldus Eijffinger.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl